Számlatartalék

Tartalékot biztosítunk számlájához annak érdekében, hogy megszakítás nélkül tudjon kártyás fizetéseket fogadni. Ez azt jelenti, hogy a tranzakciók egy előre meghatározott százaléka a számlatartalékhoz kerül hozzáadásra, hogy elegendő összeg legyen a számlán a következő esetekre:

  • Tranzakciók visszatérítése
  • Jogviták
  • Egyéb költségek

A legtöbb a számlához egy úgynevezett gördülő tartalékot alkalmazunk, aminek köszönhetően nincs szüksége további fedezetre fizetések fogadásához. Ön összegyűjtheti a számlatartalékot, amivel fedezni tudja az előre nem látható költségeket, például a fentebb látható esetekben.

Példa egy gördülő számlatartalékra

Egy 5% / 80 napos gördülő tartalék esetén a kártyás forgalom 5%-a 80 napig a számlatartalék részét képezi.

Ez esetben ha az első napon fogad egy 10,000 forint értékű tranzakciót, ebből 500 forint a számlatartalékhoz adódik hozzá és a 81. napon elérhetővé válik. Ha a második napon szintén történik egy 10,000 forint értékű vásárlás, ebből szintén 500 forint visszatartásra kerül majd elérhetővé válik a 82. napon, és így tovább.

Elszámolási késedelem

A legtöbb kereskedő számlájához tartozik egy 2 napos elszámolási késedelem, ami azt jelenti, hogy szerdai kifizetés esetén a szerdán, kedden és hétfőn leterhelt tranzakciók automatikusan a tartalékhoz adódnak hozzá és a következő alkalommal kerülnek kifizetésre.

Az elszámolás hitelnek minősül

Egy bankkártyás fizetés a tranzakció terhelését követő 14 hónapon belül bármikor vitatható a kártyatulajdonos által. Ez azt jelenti, hogy egy tranzkakció 14 hónapon belüli elszámolása hitelkeretetnek minősül, az említett 14 hónap elteltéig.

Emiatt számlája jóváhagyásakor hitelkockázati minősítést végzünk annak érdekében, hogy meghatározzuk vállalkozása hitelminősítését. Egy stabil, alacsony kockázatú vállalkozás esetén lehetséges a számlatartalék minimális alkalmazása vagy elhagyása is.

Új vállalkozás esetén ezt a minősítést nehezebb elvégezni, ezért ilyenkor a fenti példában látható 5% / 80 napos tartalékot alkalmazzuk.

Néhány komplex üzleti szegmensben lévő kereskedőnek, pl. szerencsejáték, felnőtt tartalom, dohány termékek forgalmazása, egy nagyobb tartalékot biztosítunk a magasabb kockázat miatt. Ha úgy gondolja egy komplex szegmensbe tartozik, kérjük vegye fel velünk a kapcsolatot mielőtt elkezedné használni a számláját.